Kinderenkankervrij

Waar doen we het voor? De opbrengsten van de 24KiKa worden geschonken aan Stichting KiKa.

Stichting Kika

KiKa vindt in 2002 zijn oorsprong in de kleedkamer van een zaalvoetbalteam. Een van de spelers vertelde dat zijn vak stilstond omdat er onvoldoende geld was voor onderzoek naar kinderkanker. Kinderkanker wijkt af van volwassenenkanker. Het ontstaat anders, ontwikkelt zich anders en moet anders behandeld worden. Er zijn 6000 kinderen met kanker in ons land en er komen jaarlijks 500 patiëntjes bij. In 2002 werd 150.000 euro ingezameld. In 2014 was het 18 miljoen. De gemiddelde genezingskans steeg in zeven jaar van 70% naar 75%

Gezien de huidige geldstroom, onderzoeksresultaten en de ontwikkeling in de technologie zijn de kinderoncologen van mening dat 2025 ons heel dichtbij kan brengen dat de genezingskans zal uitkomen tussen de 95% en 100%.

Momenteel zijn er meer dan 5000 acties, initiatieven die voor KiKa worden georganiseerd. Dat is mooi, maar schuilt ook een gevaar in dat mensen gaan denken dat KiKa al klaar is. De opbrengst moet echter de 20 miljoen voorbij. De onderzoeksbehoefte zal groeien, waardoor meer geld nodig zal zijn. Voor KiKa heeft elk initiatief grote waarde, ongeacht de opbrengst.

KiKa (Kinderen Kankervrij) werft fondsen, die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland: Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam, UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden, UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen, ErasmusMC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, VU medisch centrum in Amsterdam, Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht.

Om precies te zijn: aan onderzoek waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Minder pijn en strijd. En meer genezing en kwaliteit. Dat is waarvoor KiKa uw steun vraagt. Want kinderen met kanker worden liever gisteren beter dan vandaag.

 

Versneld resultaat in de strijd tegen kinderkanker is nodig

Bijna 25% van alle kinderen met kanker overlijdt aan deze ziekte. Ruim 75% geneest, maar door een agressieve behandeling kunnen zowel tijdens als na de therapie vervelende bijwerkingen ontstaan. De huidige chemo’s zijn dusdanig agressief dat kinderen die vandaag genezen zijn verklaard op latere leeftijd alsnog bepaalde orgaandefecties kunnen krijgen.

 

Nieuwe wetenschappelijke aanwijzingen

Dankzij de informatie uit nieuw genenonderzoek weten we bijna zeker dat we nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te kunnen genezen en ‘vriendelijker’ te kunnen behandelen. Elk kind dat kanker heeft of krijgt, kunnen we dan tijdens én na de behandeling veel meer kwaliteit van leven geven. Wat is er nodig om dat te laten gebeuren?

 

Extra geld zet de vaart erin

Meer dan 95% van de bestaande fondsen richten zich op alle vormen van kanker bij volwassenen. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Gelukkig maar! Dit is tegelijkertijd een probleem want hierdoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak die gericht is op specifieke genetische eigenschappen voor kinderkanker. KiKa vraagt voor dit onderzoek extra steun.