Stichting Kika

KiKa vindt in 2002 zijn oorsprong in de kleedkamer van een zaalvoetbalteam. Een van de spelers vertelde dat zijn vak stilstond omdat er onvoldoende geld was voor onderzoek naar kinderkanker. Kinderkanker wijkt af van volwassenenkanker. Het ontstaat anders, ontwikkelt zich anders en moet anders behandeld worden. Er zijn 6000 kinderen met kanker in ons land en er komen jaarlijks 500 patiëntjes bij. In 2002 werd 150.000 euro ingezameld. In 2014 was het 18 miljoen. De gemiddelde genezingskans steeg in zeven jaar van 70% naar 75%

Gezien de huidige geldstroom, onderzoeksresultaten en de ontwikkeling in de technologie zijn de kinderoncologen van mening dat 2025 ons heel dichtbij kan brengen dat de genezingskans zal uitkomen tussen de 95% en 100%.

Momenteel zijn er meer dan 5000 acties, initiatieven die voor KiKa worden georganiseerd. Dat is mooi, maar schuilt ook een gevaar in dat mensen gaan denken dat KiKa al klaar is. De opbrengst moet echter de 20 miljoen voorbij. De onderzoeksbehoefte zal groeien, waardoor meer geld nodig zal zijn. Voor KiKa heeft elk initiatief grote waarde, ongeacht de opbrengst.

 

Reacties

Geef een reactie